Name / Ime
  • Lazurite / Lazurit
Location / Lokalitet
  • Koksha Valley, Kuran wa Munjan District, Badakhshan, Afghanistan 🇦🇫

Formula: (Na,Ca)8[(S,Cl,SO4,OH)2|(Al6Si6O24)]

Tvrdoća: 5-5.5

OPIS:

Lazurit je tektosilikatni mineral sa sulfatom, sumporom i hloridom. To je feldspatoid i član sodalitne grupe. Lazurit kristalizuje u izometrijskom sistemu, iako su dobro oblikovani kristali retki. Obično je u masivnom obliku i čini većinu dragog kamenja lapis lazulija.

Lazurit je duboko plave do zelenkasto-plave boje. Specifične je težine od 2,4. Obično sadrži ili je povezan sa zrnima pirita. Lazurit je produkt kontaktnog metamorfizma krečnjaka i obično je povezan sa kalcitom, piritom, diopsidom, humitom, forsteritom, muskovitom.

Drugi plavi minerali, poput karbonata azurita i fosfata lazulita, mogu se pomešati sa lazuritom, ali se lako razlikuju pažljivim pregledom. U jednom trenutku, lazurit je bio sinonim za azurit.

Lazurit je prvi put opisan 1890. godine za pojavu u okrugu Sar-e-Sang, Kokša dolina, Badahšan, Avganistan. Iskopavan je više od 6.000 godina u području lapis lazulija u Badahšanu. Koristi se kao pigment u slikarstvu i bojenju tkanina najmanje od 6. ili 7. veka. Takođe se vadi na Bajkalskom jezeru u Sibiru, na Vezuvu, u Burmi, Kanadi i Sjedinjenim Državama. Ime potiče od persijske reči lajvard, što znači plava.