Name / Ime
  • Tanzanite / Tanzanit
Location / Lokalitet
  • Merelani Hills, Arusha, Tanzania 🇹🇿

Formula: {Ca2}{Al3}(Si2O7)(SiO4)O(OH)

Tvrdoća: 6.5

OPIS:

Tanzanit je plavoljubičasta varijacija minerala zoisita (kalcijum-aluminijumski hidroksil-sorosilikat), uzrokovana malim količinama vanadijuma. Nalazi se samo u okrugu Simanjiro u regiji Manyara u Tanzaniji, na vrlo maloj površini rudnika (oko 7 km) blizu brda Mererani.

Tanzanit se ističe izuzetno jakom trihroizmom i izgleda plavkasto-ljubičasto-bordo, u zavisnosti od položaja kristala. Plava boja je izraženija kada je izložena fluorescentnom svetlu, a ljubičasti tonovi se lako vide pod inkandescentnom rasvetom.

Bitno je napomenuti da je značajan procenat kristala tanzanita na tržištu toplotno tretiran (400-500°C) kako bi se proizvela ili poboljšala boja, po kojoj je prepoznatljiv. Mnogi su izvorno smeđi ili svetlo sivi. Crvena nijansa koja se vidi gledanjem niz c-osu je dobar pokazatelj da je boja kristala prirodna.

Dragulju je ime “tanzanit” dao Tiffany & Co. po Tanzaniji, zemlji u kojoj je otkriven. Naučno ime “plavo-ljubičasti zoisit” nije smatrano dovoljno privlačnim za potrošače od strane marketing odeljenja Tiffany-ja, koji ga je uveo na tržište 1968. Godine 2002. američka asocijacija za trgovinu dragim kamenjem izabrala je tanzanit kao kamen rođenja za decembar, što je prva promena njihove liste kamenja rođenja od 1912. godine.

YouTube video: