Name / Ime
  • Selenite / Selenit
Location / Lokalitet
  • Hosszú-haraszt, Gánt, Székesfehérvár District, Fejér County, Hungary 🇭🇺

Formula: CaSO4·2H2O

Tvrdoća: 2

OPIS:

Svi varijeteti gipsa, uključujući selenit i alabaster, sastoje se od dihidrata kalcijum-sulfata (što znači da ima dva molekula vode). Selenit ne sadrži značajne količine selena – slična imena proizilaze iz grčke reči selḗnē (σελήνη ‘Mesec’).

Neki od najvećih kristala ikada pronađenih su od selenita. Najveći primerak pronađen u pećini kristala u rudniku Naika dug je 12 metara i teži 55 tona.

“Selenit” je uglavnom sinonim za gips, ali od 15. veka, ovaj naziv se koristi za transparentnu varijantu koja se javlja u kristalima ili kristalnim masama. Naziv potiče iz srednjovekovnog engleskog “selenite” iz latinskog selenites, a na kraju iz grčkog selēnítēs líthos (σεληνίτης λίθος, doslovno “kamen meseca”). Dobio je ovo ime jer su ljudi istorijski verovali da se mineral povećava i smanjuje sa ciklusima Meseca.

Glavne karakteristike kristalnog gipsa su njegova mekoća (tvrdoća 2 po Mosovoj skali, dovoljno mekan da se grebe noktom) i tri nejednaka rascepa (cleveage). Druge karakteristike uključuju njegove kristalne forme, biserni sjaj, lako taljenje sa gubitkom vode, i rastvorljivost u vrućoj, razređenoj hlorovodoničnoj kiselini.