Name / Ime
  • Amazonite / Amazonit
Location / Lokalitet
  • Pikes Peak, Colorado, USA 🇺🇸

Formula: KAlSi3O8

Tvrdoća: 6-6.5

OPIS:

Amazonit je zeleni tektosilikatni mineral, varijanta kalijumskog feldspata nazvanog mikroklin. Njegova hemijska formula je KAlSi3O8, koja je polimorfna u odnosu na ortoklas.

Ime je preuzeto od imena reke Amazon, odakle je nekada bili nalaženo zeleno kamenje, iako nije poznato da li se radilo o amazonitu. Iako se koristi već više od dve hiljade godina, što potvrđuju arheološki nalazi u Egiptu i Mesopotamiji, nijedan antički ili srednjovekovni autor ga ne pominje. Prvi put je opisan kao poseban mineral tek u 18. veku.

Zelene i plavozelene varijante kalijumskog feldspata koji su pretežno triklinični se nazivaju amazonitom. Opisan je kao “prelepa kristalizovana varijanta sjajne zelene boje” i kao mineral “živahne zelene boje”.  Ponekad se seče i koristi kao dragi kamen.

Amazonit je mineral koji se relativno retko nalazi. Ranije se gotovo isključivo dobijao sa područja Miassa u Ilmenskim planinama, 80 km jugozapadno od Čeljabinska u Rusiji, gde se javlja u granitnim stenama. Kasnije je otkriveno na desetine nalazišta od kojih je, za kolekcionare najatraktivnije nalazište u Koloradu, odakle potiču i uzorci sa fotografija.

YouTube video: