Name / Ime
  • Thomsonite on Trachyte / Tomsonit na trahitu
Location / Lokalitet
  • Vítov, Velké Březno, Ústí Region, Bohemia, Czech Republic 🇨🇿

Formula: NaCa2Al5Si5O20·6H2O

Tvrdoća: 5-5.5

OPIS:

Tomsonit je naziv za seriju tekto-silikatnih minerala iz grupe zeolita. Do 1997. godine, tomsonit se smatrao vrstom minerala, ali je reklasifikacija od strane Međunarodnog mineraloškog udruženja u toj godini promenila njegov status u seriju, a mineralne vrste su dobile imena thomsonit-Ca i thomsonit-Sr. Thomsonit-Ca, koji je daleko češći, je hidratni natrijum-kalcijum-aluminijum silikat, NaCa2Al5Si5O20·6H2O. Stroncijum može zameniti kalcijum, a ime vrste zavisi od dominantnog elementa.

Vizuelno, vrste se ne mogu razlikovati, pa se naziv serije tomsonit koristi kada testiranje nije izvršeno. Tomsonit je globalno jedan od ređih zeolita.

Tomsonit je prvi put identifikovan u materijalu iz Škotske 1820. godine. Dobio je ime po škotskom hemičaru Tomasu Tomsonu. Kristalni sistem thomsonita je ortorombski. Proziran je do poluprovidan i ima gustinu od 2,3 do 2,4. Može biti bezbojan, beli, bež ili nešto zelenkast, žut, ili crvenkast. Kristali su obično duguljaste, tanke ploče koje obično formiraju radijalne agregate, a ponekad i lepeze i nakupine. Agregati su različiti i mogu imati izgled bodljikavih, gustih i loptastih, ili oblik glista sličnih izraslina. Česte su i tesne igličaste radijacijske grupe i sferoidi.