Name / Ime
  • Rhodochrosite, quartz / Rodohrozit, kvarc
Location / Lokalitet
  • Cavnic, Romania 🇷🇴

O KVARCU možete pročitati OVDE


Rodohrozit – Formula: MnCO3

Rodohrozit – Tvrdoća: 3.5-4

OPIS:

Rodohrozit je mineral manganskog karbonata. U svom čistom obliku (retko) obično ima ružičasto-crvenu boju, ali može biti i nijanse roze do svetlo smeđe. Njegov ogreb je beo. Specifična težina je između 3,45 i 3,6. Kristalizuje se u trigonalnom sistemu i kida se sa rombohedralnom karbonskom ravni u tri pravca. Često je prisutno ukrštanje kristala.

Rodohrozit nastaje oksidacijom ruda mangana i nalazi se u Južnoj Africi, Kini i Americi. Zvanično je naveden kao jedan od nacionalnih simbola Argentine.

Rodohrozit čini potpunu čvrstu rastvorljivu seriju sa gvozdenim karbonatom (sideritom). Kalcijum (kao i magnezijum i cink, u ograničenoj meri) često zamenjuje mangan u strukturi, što dovodi do svetlijih nijansi crvene i roze, u zavisnosti od stepena zamenjivanja. To je razlog za roze boju ovog minerala.

Javlja se kao mineral hidrotermalnih vena zajedno sa drugim mineralima mangana u niskotemperaturnim rudnim nalazištima, kao što je u srebrnim rudnicima Rumunije gde je prvi put pronađen. Prugasti rhodochrosite se iskopava u Capillitasu, u Argentini.

Prvi put je opisan 1813. godine u vezi sa uzorkom iz Cavnic, Maramureš, današnja Rumunija. Naziv je izveden iz kombinacije grčkih reči ροδόν (rodon, što znači ruža) i χρωσις (chrosis, što znači bojenje).