Name / Ime
  • Ferruginous Quartz / (Feriogeni kvarc) Crveni kvarc
Location / Lokalitet
  • Tinejdad, Errachidia Province, Morocco 🇲🇦

Formula: SiO2

Tvrdoća: 7

OPIS:

Feriogeni kvarc je vrsta kvarca obojenog u crveno, braon ili žuto usled inkluzija hematita ili limonita, obično je masivan i neproziran.

Kvarc je poznat i cenjen još od praistorijskih vremena. Najstariji poznati naziv zabeležio je Teofrast oko 300-325. pne, κρύσταλλος ili kristallos. Različita imena, kao što su stena-kristal i planinski kristal, čuvaju drevnu upotrebu. Koren reči κρύοσ što označava hladnoću i στέλλειυ što znači skupiti (ili stvrdnuti) sugerišu da je staro verovanje bilo da je kristallos bio zaledjena voda koja je zauvek stvrdnula.

Kvarc je mineral sastavljen od silicijuma (silicijum-dioksida). Atomi su povezani u neprekidni okvir SiO4 silicijum-oksidnih tetraedara, pri čemu svaki kiseonik deli između dva tetraedra, što daje ukupnu hemijsku formulu SiO2. Kvarc je drugi najzastupljeniji mineral u Zemljinoj kontinentalnoj kori, odmah iza feldspata.

Kvarc pripada trigonalnom kristalnom. Idealni kristalni oblik je šestougaona prizma koja se završava šestougaonim piramidama na svakom kraju. U prirodi, kristali kvarca su često ukršteni, izobličeni ili toliko srasli sa susednim kristalima kvarca ili drugim mineralima da prikazuju samo deo ovog oblika, ili da uopšte nemaju očigledne kristalne površine.

Iako se većina kvarca kristalizuje iz rastopljenih magmi, kvarc se takođe hemijski taloži iz vrućih hidrotermalnih žila, ponekad sa rudnim mineralima poput zlata, srebra i bakra. Veliki kristali kvarca se nalaze u magmatskim pegmatitima. Dobro formirani kristali mogu dosegnuti nekoliko metara u dužinu i težiti stotine kilograma.