Name / Ime
  • Tourmaline / Turmalin
Location / Lokalitet
  • Paprok, Kandahar District, Nuristan, Afghanistan 🇦🇫

Formula: (Ca,K,Na, ▢)(Al,Fe,Li,Mg,Mn)3(Al,Cr,Fe,V)6
(BO3)3(Si,Al,B)6O18(OH,F)4

Tvrdoća: 7-7.5

OPIS:

Turmalin je kristalna silikatna mineralna grupa u kojoj se bor sjedinjuje sa elementima kao što su aluminijum, gvožđe, magnezijum, natrijum, litijum ili kalijum. Turmalin je dragi kamen i može se naći u velikom broju boja.

Naziv potiče od singaleškog „tōramalli“, što se odnosi na karneol dragi kamen. Godine 1766. nazvan je „Tourmaline Garnet“ (turmalin granat) a 1771. godine, Richard Kirwan je skratio ime u “Tourmaline” 1794. godine.

Jarko obojeni cejlonski turmalini su u velikim količinama donošeni u Evropu od strane holandske istočnoindijske kompanije kako bi zadovoljili potražnju za egzotičnim predmetima i dragim kamenjem. Turmalin se ponekad nazivao “Cejlonski magnet” jer bi mogao privući a zatim odbiti zagrejani pepeo, zbog svojih piroelektričnih svojstava.

Turmalini su bili korišćeni od strane hemičara u 19. veku kako bi se polarizovala svetlost tako što su svetlosni zraci upadali na isečenu i poliranu površinu dragog kamena.

Grupa minerala turmalina hemijski je jedna od najkomplikovanijih grupa silikatnih minerala. Njegova kompozicija varira široko zbog izomorfnih zamena (čvrsti rastvor).