Name / Ime
  • Calcite / Kalcit
Location / Lokalitet
  • Jalgaon, Maharashtra, India 🇮🇳

Formula: CaCO3

Tvrdoća: 3

OPIS:

Kalcit je karbonatni mineral i najstabilniji polimorf kalcijum karbonata (CaCO3). On je vrlo čest mineral, naročito kao sastojak krečnjaka.

Kalcit potiče od nemačke reči Calcit, termina iz 19. veka koji je potekao od latinske reči za kreč, calx (genitiv calcis), sa sufiksom -it koji se koristi za imenovanje minerala. To je dakle dvojnik reči “krečnjak”.

Veliki kristali kalcita se koriste u optičkoj opremi, a krečnjak koji se sastoji uglavnom od kalcita ima brojne upotrebe.

Drugi polimorfi kalcijum karbonata su minerali aragonit i vaterit. Aragonit će se promeniti u kalcit u vremenskim razmacima od dana ili manje na temperaturama većim od 300°C a vaterit je još manje stabilan.

Specifične mase je 2,71. Boja je bela ili bezbojna, ali mogu se pojaviti nijanse sive, crvene, narandžaste, žute, zelene, plave, ljubičaste, smeđe ili čak crne kada je mineral pun primesa.

Kalcit ima brojne oblike koji predstavljaju kombinacije preko 1000 kristalografskih formi.

Kalcit je uobičajeni sastojak sedimentnih stena, posebno krečnjaka, od kojih je veliki deo formiran od ljuski morskih organizama koji su umrli. Oko 10% sedimentnih stena je krečnjak. To je primarni mineral u metamorfnom mermeru. Takođe se javlja u nalazištima toplih izvora kao mineral u žilama; u pećinama kao stalaktiti i stalagmiti; i u vulkanskim ili magmatskim stenama kao što su karbonatiti, kimberliti, ili retko u peridotitima.