Name / Ime
  • Corundum var Sapphire / korund var. safir
Location / Lokalitet
  • Zazafotsy (Amboarohy), Ihosy, Ihorombe, Madagascar 🇲🇬

Formula: Al2O3

Tvrdoća: 9

OPIS:

Safir je dragoceni dragi kamen, varijetet minerala korunda, koji se sastoji od aluminijum-oksida (α-Al2O3) sa tragovima elemenata kao što su gvožđe, titanijum, hrom, vanadijum ili magnezijum.

Ime safir potiče iz latinskog “sapphirus” od grčkog “sappheiros”, što se odnosilo na lapis lazuli. Tipično je plave boje, ali prirodni “fancy” safiri se takođe javljaju u žutim, ljubičastim, narandžastim i zelenim bojama; “parti safiri” prikazuju dve ili više boja.

Crveni korundi se nazivaju rubini umesto safira. Rozikasti korund može se klasifikovati kao rubin ili safir u zavisnosti od mesta. Obično, prirodni safiri se seku i poliraju u dragulje i nose u nakitu. Takođe se mogu stvoriti sintetički u laboratorijama u industrijske ili dekorativne svrhe.

Zbog izuzetne tvrdoće safira – 9 na Mosovoj skali (treća najtvrđa mineralna supstanca, nakon dijamanta na 10 i moissanite na 9.5) – safiri se koriste i u nekdruge svrhe, osim u juvelirstvu i gemologiji, kao što su infracrvene optičke komponente, visokootporni prozori, kristali i ležajevi pokreta satova i veoma tanki elektronski valjci koji se koriste kao izolacioni supstrati specijalne vrste elektronike na čvrstom stanju, kao što su integrisana kola i plavi LED-ovi. Safir je kamen rođenja za septembar i dragulj za 45. godišnjicu braka. Jubilej safira se događa nakon 65 godina.

Značajna nalazišta safira nalaze se u Australiji, Avganistanu, Kambodži, Kamerunu, Kini (Šandong), Kolumbiji, Etiopiji, Indiji (Kašmiru), Keniji, Laosu, Madagaskaru, Malaviju, Mozambiku, Mjanmaru (Burmi), Nigeriji, Ruandi, Šri Lanki, Tanzaniji, Tajlandu…