Name / Ime
  • Dolomite with Siderite and Quartz / Dolomit sa sideritom i kvarcom
Location / Lokalitet
  • Stari trg, Trepča, Kosovo i Metohija, Serbia 🇷🇸

O DOLOMITU možete pročitati OVDE

O KVARCU možete pročitati OVDE


Siderit – Formula: FeCO3

Siderit – Tvrdoća: 3.5-4.5

OPIS:

Siderit je mineral sastavljen od karbonata gvožđa (FeCO3). Naziv potiče od grčke reči “síderos” (σίδηρος), što znači “gvožđe”. On je vredan mineral gvožđa, jer sadrži 48% gvožđa i ne sadrži sumpor ili fosfor. Cink, magnezijum i mangan često zamenjuju gvožđe, što dovodi do stvaranja siderit-smitsionit, siderit-magnezit i siderit-rodochrosit serija čvrstih rastvora.

Siderit ima specifičnu težinu od 3,96, belu brazdu i sjaj ili perlasti sjaj. Siderit je antiferomagnetičan ispod svoje Néelove temperature od 37 K, što može pomoći u njegovoj identifikaciji.

Kristalizuje u trigonalnom kristalnom sistemu, a oblik mu je romboedarski, obično sa zakrivljenim i prugastim površinama. Takođe se javlja u masama. Boja varira od žute do tamno smeđe ili crne, pri čemu se poslednja pojava javlja zbog prisustva mangana.

Siderit se često nalazi u hidrotermalnim venama i povezan je sa baritom, fluoritom, galenitom i drugim mineralima. Takođe je uobičajen dijagenetski mineral u škriljcima i peščarima, gde ponekad formira koncentracije koje mogu da obuhvate trodimenzionalno očuvane fosile.